• Maľovanie na sklo

          • Deti majú v hlave plno nápadov a šikovné ruky na tvorenie čohokoľvek. Tvorivé dielne rozvíjajú fantáziu ,jemnú motoriku, či učia sa spolupráci. Počas tvorenia deti zažívajú chvíle plné objavovania, skúmania a hrania sa s rôznymi technikami, či kreatívnymi materiálmi. Učia sa pracovať s novými pomôckami, spoznávajú nový svet. Jednou z techník ktoré si žiaci 4.A triedy vyskúšali, bolo maľovanie na sklo.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Ide o projekt, do ktorého sa zapájame už dlhé roky a práca na ňom prináša nové priateľstvá, skúseností, vedomostí. Hlavnou témou 12.ročníka: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní. Projekt je určený slovenským a českým žiakom zo základných škôl. Slovenská pedagogická knižnica ho organizuje v spolupráci s Knižnicou JiřihoMahena v Brne.Do projektu boli zapojení žiaci I. stupňa+ piataci. Záložky tvorili na výtvarnej výchove ,ako aj na hodinách slovenského jazyka. Veríme, že adresátom záložky urobia veľkú radosť. Kto je tým adresátom? Našou partnerskou školou pre tento ročník  bola Základná škola Oravská Jasenica.                                                                               Záložka, malá, užitočná pomôcka, ktorá naše čítanie robí krajším. O to sme sa snažili aj v tomto projekte, lebo kniha už dobre vieme, je najlepším priateľom človeka. Preto nezabúdajme na čítanie a na význam záložky, ktorá nás síce zastaví v čítaní ,ale potom opäť privedie k pôžitku z čítania.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov základných škôl

          • V dňoch 13. – 14. októbra  sme testovali silu, rýchlosť, vytrvalosť, koordinačné schopnosti a pohyblivosť našich prvákov a tretiakov v rôznych športových disciplínach.  Cieľom  celoslovenského testovania je zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí a ďalej ich nasmerovať na športy, v ktorých môžu uplatniť svoje vrodené predpoklady. Po vyhodnotení výsledkov dostanú žiaci osvedčenie, ktoré bude obsahovať zoznam odporúčaných športov.

            Nezabúdajme ale, že  pre dobrý výkon v akomkoľvek športe je rozhodujúca všestranná pohybová príprava a pravidelnosť pohybu. Tak do športovania, milí žiaci!

          • Lige proti rakovine- dotazník

          • Aktuálne sme v Lige proti rakovine pripravili krátky dotazník pre žiakov a študentov - "OHODNOŤ SVOJHO RODIČA v PREVENCII závažných chorôb". Jeho cieľom je pritiahnuť pozornosť celej rodiny k tejto téme. Po automatickom obodovaní správnych odpovedí si dieťa a rodič na chvíľu vymenia svoje role a hodnotený-oznámkovaný bude svojím potomkom rodič.

            S úmyslom osloviť čo najviac mladých ľudí (od žiakov v ZŠ až po študentov SŠ) sme túto formu zatraktívnili tak, že škola, ktorá pošle najviac vyplnených dotazníkov so VŠETKÝMI SPRÁVNE ZODPOVEDANÝMI OTÁZKAMI dostane rôzne darčeky (budú pre vás prekvapením). Tj ako škola súťažíte s inými školami po celom Slovensku o „MYSTERY BOX pre zúčastnených, ktorí dosiahli plný počet bodov aspoň u jedného rodiča.

             

            Dotazník pozostáva zo 6 jednoduchých otázok. Za každú správnu odpoveď rodič získa 1bod pre Vašu školu. Aby sme vedeli správne identifikovať školu, v prvej otázke je potrebné správne zadať presný kód školy.

            Vašej škole bol pridelený kód D242.

            Dotazník je možné odoslať 8. novembra (vrátane tohto dňa), víťaznú školu oznámime 18. novembra.

            Nájdete ho online tu:  

            Veríme, že nám spoločne záleží na tom, aby mládež tohto storočia bola uvedomelá a zodpovedná v oblasti starostlivosti o zdravie. Ďakujeme, ak svoj záujem o túto problematiku prejavíte práve zaslaním dotazníka.

          • Oznam

          • Riaditeľka školy po konzultácii s RÚVZ Prešov a na základe metodického usmernenia č. 15/2005 R prerušuje od 22. 10. 2021 do 01. 11. 2021 výchovno-vzdelávací proces v Materskej škole Šarišské Michaľany z dôvodu zvýšenej chorobnosti respiračných ochorení.

            Nástup: 02. 11. 2021.

          • Skalky

          • V piatkový jesenný deň žiaci 2.A a 3.A prispeli úpravou skaliek a nasadením rôznych druhov rastlín k skrášleniu okolia školy. Šikovní a pracovití „záhradníci“ budú počas celého roka priebežne upravovať svoje skalky a pozorovať, ako sa rastlinám darí. Veľká vďaka patrí aj rodičom, ktorí svojimi rastlinkami taktiež pomohli zveľadiť naše skalky.

          • „Európska noc výskumníkov“

          • Tento rok sa konal už 15.ročník festivalu „Európska noc výskumníkov“. Do projektu sa zapojila aj naša škola so žiakmi 5. – 9. ročníka, a to v oblasti fyziky.

            Mottom 15. ročníka bolo „Vyskúšaj to! Je to veda.“Tento festival chce ukázať a zároveň aj podnietiť najmä mladých ľudí k aktivite a zážitkovému vzdelávaniu. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok sme chceli ukázať, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. Cieľom tohto projektu je podnietiť žiakov k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj v škole, príp. doma a prostredníctvomnich lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja. Úlohou žiakov bolo zrealizovať jednoduché pokusy z fyziky, ale netradičnou formou.So žiakmi sme realizovali tieto experimenty:„Tancujúci had“,„Ako naučiť plastelínu plávať“, „Kvapalné poschodia“.Zostrojili sme si tiež kompas a vodováhu a zistili sme aj to, akú silu má magnet, elektromagnet a iné.

            Všetky pokusy sa podarili a dopadli úspešne. Ďakujem všetkým žiakom, ktorí sa do projektu aktívne zapojili, a pripájam aj niekoľko fotografií našich aktivít.

          • MAKSÍK

          • MAKSÍK – súťaž pre bystré hlavy. V tomto školskom roku sa do tejto inšpiratívnej súťaže zapojilo desať žiakov I. stupňa. Súťaž má päť kôl. V  nich žiaci môžu povzbudiť svoje rozmýšľanie.

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sa koná každoročne už od roku 2001 s cieľom podnietiť všetkých k tomu, aby sa učili viac jazykov.  Tento rok slávi už svoje dvadsiate narodeniny.

            Na našej škole sme ho spolu oslávili rôznymi aktivitami realizovanými v rámci vyučovania cudzích jazykov. Bol pre nás dobrou príležitosťou spoznať  jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy. 

            Do ďalších rokov sme mu popriali  všetko najlepšie nielen po anglicky, ale aj po taliansky, španielsky, poľsky,  či nemecky. Veríme, že sme všetkých žiakov motivovali k učeniu sa a používaniu cudzích jazykov.

          • Biela pastelka

          •      V piatok 24. septembra 2021 sme opäť neostali ľahostajní voči nevidiacim a slabozrakým a podporili sme verejnú zbierku Biela pastelka, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Pod lesíkom 19, Šarišské Michaľany
        • stvartakova.zssarmich@gmail.com, kipikasova.zssarmich@gmail.com
        • . +421 51 4582 204 - škola, (dočasne nedostupné) Prosíme prednostne využívať e-mail a EduPage. .
        • 36 158 101
        • 202 136 49 50
        • Pod lesíkom 19 082 22 Šarišské Michaľany Slovakia
      • Prihlásenie